Ünnepi könyvhét. Ötszáz kiadvány.

Az elsõ standnál megveszem Orbán Ottó, Utassy József verseit. Nagy a tömeg; a pénzt egy böngészõ bácsi felett nyújtom át. Jó érzéssel kóválygok egy kicsit messzebb a standtól, rendezem soraim. A kiváncsiság visszahajt, rendszert keresek, hogy merre menjek. Alig-alig látok át a vállak felett, hadonászó kezek alatt. Próbálom kiszámítani, kicselezni az elõttem dülöngélõket. Hozzájutok a Szép versekhez is. Mindig megveszem. Ezt meg kell vennem. Gyõzködöm énem egyik felét, holott az már régen megadta magát. Költségvetést kifutottam már az elsõ körben, most átütemezek egy Faludy György könyv miatt. Beleszaladok egy Bereményi és Nadányi Zoltán novelláskötetbe. Csõd. Felszámolom magam. Rejtett tartalékaim, a bérletre eltett pénz is elõkerül Bíró Yvette: A hetedik mûvészet könyvére. Kiütött, kedvesemmel már az apraját szedjük össze. Ô mosolyog, jól érezzük egymást. Megrakottan és boldogan sétáltunk körbe - úgy levezetésképpen. Az ART'HÚR-t osztogatjuk. Mintegy 50pld-t szántunk erre a célra. Bevallom arcra, elsõ blikkre döntünk, hogy kinek is. Határ Gyõzõvel váltunk pár szót. Közvetlen, érdeklõdõ a lap iránt. Jó, hogy ilyen. A könyvhetet ünneppé tettük. Az ottmaradt Nemeskürtyre, Eszterházyra ki tudja mire fogadkozunk, de most az nem számít. A Váci utcán át megyünk haza, szembe lepusztult proletár necc harisnyák, nejlon melegítõs sittarcú seftelõk jönnek. Cinkosan összenézünk. Ez tényleg több mint 50%, de ha hazamegyünk és zsákmányunkat ágyra terítve lapozgatjuk, akkor azért megvagyunk.


Feljegyzettek:

Könyvhét. - Megjelent mint minden évben az ún. hivatalos kurriózum-irodalom Eszterházy Péter; Sütõ András; a Szép versek 93 és a Körkép 93 antológia. Most talán sikerül, hogy nem mi ünnepeljük õket hallgatásunkkal, hanem õk ünnepelnek minket mondanivalójukkal.

Azt mondják a mûvészet: a "más". Akkor legyen az a Vörösmarty-téri köny-árusítás is nekünk. Legyen képzeletünk színpada, amikor az írók hõseik szerepét végre ránk adják.

Szájról-szájra jár; fennmarad a magyar népdal. Akkor, ha a könyvek kézbõl kézbe járnak, igaz, hogy fennmarad a szellem?

Ez a nagy sürgés- forgás, igen mintha várnának valamit: Az ART'HÚR megjelenését...?