TÉVÉNÉZÕ(ke)

NézőkeA TÉVÉ, Ó A TÉVÉ, A TÉVÉ... mondhatná a költõ, és mi naponta be- és kikapcsoljuk, le- és felhangosítjuk, beszélünk hozzá, letöröljük róla a port, és néha rábízzuk a gyereket...stb. Egy összkomfortos háztartás alapvetõ része a TÉVÉ. És miközben múlik az idõ észre sem vesszük, hogy ugyanúgy saját részünkké is válik.
Ez a sorozat vele és velünk foglalkozik. Alkalmanként más témákat kínál, megszólaltatva a hivatásos esztétát, de lehetõséget adva a nézõnek - olvasónak - is. Indításként Monty Pithon-ék Repülõ Cirkusza kerül porondra. Februári számunkban, már egy új témát, a "Dallas"-t járhatjuk körbe.

Jó szórakozást és kellemes ünnepeket kívánok!
Kõrösi András
Hát megvertem a gyereket. Végre leülhetek a TÉVÉM elé. Még ott visszhangzik fejemben a sírás, a 20 négyzetméteres szoba közepén, a fakult mintás szõnyegen, mely témaként hever a padlón és már alig takarja a korhadó parkettát. Az égen jól látható egy G betû szára, melyet pont a házunk fölé rajzolt a térképész. Így mindig könnyen haza találok.
Kapaszkodom, de az erõs sodrás elragad. A TÉVÉ elnyel és szájába tömve mûsorrá rág mindent. Köztem és közte egy üvegfal feszül. Nyalábjaink összeérnek az üvegen és együtt fókuszálnak. A mûsor rámmered, nevetést gyûr az arcomba, a szemembe.
A kislány elmélyülten utánoz. Most majom, most elefánt, most iskolás, már hazudik és csókolódzik. Szabadon turkál az orrában. De az is lehet, hogy politikus és utcalány, vagy katona derékig és egy kicsit lejjebb valami egésszen más.
Beteg vagyok. Folyik az orrom,lázam van, rossz a közérzetem, megy a hasam, hányok, keresztre feszítenek a vírusok, de még nyitva a szemem, látok és hallok. Ti ti ti di ti - dí tí di - di, ti - dum tu - dú - du - dú - du - - dum (még egyszer).
Az abszurdum nem lehetetlen. Itt és ott, kiegészítjük egymást az üvegfal két oldalán. De hol van az itt és az ott? Én látom õt és õ már látott engem....
Káprázat volt. Egy pillanatra megtréfált a retina, a képernyõ maszkja, tükre villódzott fel ilyen furcsán. De a babakocsi tényleg eltört.
Ez egy 20 éve halott élõ mûsor, ami lassan 30 éve tart.