Kétévesek vagyunk!

Ez a december sem múlt el nélkülünk. Lapunk második születésnapját ünnepeltük együtt úgy hétszázan a Budapest Kongresszusi Központban. Így két hónap távlatából csak a szépre emlékezünk, és megbocsátunk azoknak, akik cserben hagytak minket, nem segítettek, lemondtak az utolsó percekben vagy egyszerûen el sem jöttek. Azok viszont, akik megértették a hívásunkat, segítettek és velünk voltak, mindenképpen köszönetet érdemelnek. Élen az Emil Frey Magyarország és a Chrysler Jeep Hungary ügyvezetõ igazgatója, Sávos Lajos úr, aki cége nevében mellénk állt, vagy a Söripari vállalkozás vezetõje, Gyenge Zsolt úr, aki már a tavalyi rendezvényen is segítségünkre volt. Köszönjük a Kováts Gizella vezette KGBT támogatását, Cserey Miklós és Fekete László urak atyáskodó figyelmét, amivel a rendezvény sikeréhez hozzájárultak. Nagyszerû volt, hogy Windisch Katalin közbenjárásával a Douwe Egberts Compack Kft. teljes Pickwick tea választékával megkínálta vendégeinket. Tehetséges - ismert vagy még kevéssé ismert - emberek zenéltek, játszottak, mutatták meg legszebb munkáikat. Kedves zenekari játékukkal a Varga-Tóth Csaba által vezetett Zsámbéki Zeneiskola növendékei nyitották meg az estet.
A Fath Mouth Rabbits /Török Roland és Rab László/ felejthetetlen élmény. Külön öröm, hogy a Hallássérültek Országos Szövetségének Beszélõ ujjak drámaköre L.Loyd Webber Macskák címû musical részleteit eltáncolta és játszotta sokak megdöbbenésére: "ilyet még életükben nem láttak".
Weszely Ernõ dszesszzenészt sokak számára nem kell bemutatni, a legnagyobbak egyike, aki csodálatos hangú partnernõjével, Almásy Adriennel énekelt duettet.
Az est hangulatfelelõsei voltak.
És volt olyan is, amit sehol nem láthattak még. Kõrösi András, Hazslinszky Ákos és Gábor a Tökéletes illúzió címû performance-bemutatójukkal varázsoltak.. Mosonyi Ferenc visszahozta közénk Máté Péter dalainak hangulatát, Virág Marcival és barátaival pedig tavaly is találkozhattunk. Gengeliczky László fabútorokkal, Csejtey Lydia virágkompozíciókkal, Bangó Aliz pedig kerámiákkal örvendeztette meg a közönséget.
A karácsony elõtti hangulatot kristálymunkáiban Rosta Balázs hozta el nekünk. Mindenki a legjobbat akarta adni azoknak, akik jelenlétükkel megtiszteltek minket, és a vendégkönyvet lapozgatva ez talán sikerült is. Remélem, jövõre is szívesen fogadják meghívásunkat egy decemberi napra, amikor ismét mások szeretetét adjuk majd át játékban, zenében, tárgyakban, fotókban.

Hosszú várakozás elõzte meg az Art'húr Költõi Színielõadást. A darabot Móka János rendezte a Jóna Dávid által összeállított szövegkönyv, az Art'húr újság szerzõinek írásai alapján. A Zsámbéki Katolikus Tanítóképzõ Fõiskola drámapedagógus hallgatói adták elõ itt elsõként de nem utoljára. A zenei anyagot Károly Róbert szerezte, Amrein Anikó, Varga-Tóth Csaba és Feke Zsombor játszották. A több mint egy évig tartó próbáknak, kitartásnak tapsban mérhetõ eredménye volt. A színházi elõadás hangulatáról, sodrásáról, az írókra és a közönségre gyakorolt hatásáról Langstadler Csaba ekképpen ír:

Az Art'húr költõi színház esti merészkedései, mint szálka csontok az idõ szempilla ecsetje alól, a sötétbõl. Mint a tenger, ami a partra kihordja a Hold hullámait. Plebs, s a cvikkeres urak ültek, míg a színpadon vérbõl, igazi vérbõl folyt a küzdelem. S a befizetett ingyen csend - akinek - visszhangokkal válaszolt.
A percek jégcsapjai szíveinkbe hulltak. De a táncuk ott csilingelt tovább bennünk, megfoghatóvá váltak az eleven emberi s kõvé öltözött szavakban. Lepkeábrázolású mozgásaikban elgondolkodtató mondanivalót küldtek a tavaszról, az életrõl, a mindenségrõl...
Lányok és egy fiú. A sok igen között a tagadó nem igenné válása. Ez volt a feszültség magnetizálódása, ami öszehúzta, elengedte Õket.
Elõadás - elõadás - elõadás. Újrafogalmazták, mit jelent ez. Egymásba kapaszkodtak, mint az eszmékben az agy fogaskerekei, hogy legyenek a megírt mûvek olyanok amilyenek, leleplezett leplezetlenségek.
Fekete felkiáltójelek voltak a lányok, a fiú alattuk, mint ezüst pont. Tulajdonképpen ezt a drámát mutatták be, hogy ér egybe a szikrázáson át a vonal és a pont jajkiáltás - többértelmûségének gerince....
Sokaknak csak elõadás volt, pedig a fekete függönyök mögötti arcok tömegjeleneteire parókák voltak a mûvek.

Az esszenciát átadták, megkaptuk!