KorÁLLATOK

SüniA sima sün (Nudi tüsi)

Nem tévesztendõ össze a lapos sünnel, melynek története úgy kezdõdött, hogy találkozott az úthengerrel!
Származása, élõhelye: Egyszer egy alkoholfüggõ kozmetikus úrasszony, szemöldökcsipesszel kiráncigálta egy sün tüskéit, és eladta egy egzotikus lebuj tulajdonosának, fogpiszkálóként. Azóta már több megkopasztott példányt is láttak a természetjárók arrafelé, Sör-Nagyfröccs-Cefre megyében.
Ismérvei, sajátosságai: A sima sün nem szúr, nem bök, selymes bõrét akár egy gyermek is megcirógathatja. De mi tévõ lesz szegény, ha jön a farkas?
Szaporodása: Tüske böki a tüskebökit a hagyományos légyottokon. Ha egyáltalán valamit nyertek azzal a sima sünök, hogy szurkapiszkáik elvétettek, az az, hogy mostmár fájdalommentesen szeretkezhetnek. Gikszer csak akkor adódik, ha valamelyikük egy torzonborz, tüskés sünsüvölvénybe habarodik bele...

MacsekA búvármacska (Hidracica)

Furcsa az élet. Olykor a mélybe taszít, de ott létezni enged, tapasztalatot gyûjteni, még alkotni is hagy. Máskor meg felemel, tenyerén hordoz, és semmivé tesz. A búvármacska sorsa is ilyen. Egyszer fenn, gondterhelten kesereg, máskon lenn, gondtalanul tekereg. Van, hogy az iszapos fenéken bukkan a legkövérebb zsákmányra, ellenben a napsütötte felszínen még vizibolhát se lel.
Származása, élõhelye: A vörös búvármacska a renszerváltással egyidõs. A történelmi igazságszolgáltatás megkövetelte, hogy ezeket a leszerepelt dízspéldányokat, a demokrácia hajnalán, Szófiától Vilnius-ig a folyókba fojtsák. Néhány megúszta, ha nem úszott ki; tény azonban, hogy mindegyik sokat nyelt. Ugyanakkor akadtak közöttük olyan is, amelyek új közegükben, a vizivilágban, érthetetlen módon megtollasodtak.
Ismérvei, sajátosságai: Nem nyávog, hanem bruttyog a búvármacska, és nem tejecske, hanem vizecske az itókája. (Voda= víz, vodka = vizecske.) Egyébiránt a vizipatkányok esküdt ellensége. Végtagjai módosultak, karmai közt úszóhártya feszül, farkát is képes legyezõ alakban nyitni-zárni.
Utóbbi tulajdonsága miatt elõszeretettel vásárolják a gésák.
Szaporodása: A parti cicák szívesen napfürdõznek a bõvármacska tanyájának közelében. Úgy vannak vele, hogy aki ennyi vihart átélt, az nem lehet egy kisstílû, pipogya, sótlan, csóró doromboló. Aztán feljõ a telihold, nyélbe ütik a lagzit, a bagzit, megszületnek a kiskétéltû szalamandrakergetõk, ahány annyi színû, de egy se vörös.

KenguruA magyar kenguru (Buksza nulla)

A tárca nélküli miniszter találkozott a tálca nélküli pincérrel. Jót röhögtek egymáson. Nem is sejtették, hogy akadhat még hozzájuk hasonló fura figura. Pedig akad: a magyar kenguru.
A Kárpát-medence nem éppen az erszényesek paradicsoma. Nem is csoda, hogy e földön elfajzott a faj.
Származása, élõhelye: Természetesen ausztráliai õsök ivadéka a mi kengurunk, de nálunk alkalmazkodnia kellett a helyi viszonyokhoz. (Úgy, mint nekünk.)
Ismérvei, sajátosságai: A magyar kenguru legjellemzõbb tulajdonsága az, hogy nincs erszénye, vagy ha van is, üres. Már nem ugrál, négylábra ereszkedett és béget. Szívesen legelészik a tokaji szõlõkben, de a külföldi tõke elõtt hasra esik.
Szaporodása: Utódai világrajöttükkor keresik az erszényt, aztán inkább az anya valamelyik másik testnyílásába bújnak. A kicsinyek eredeti kengurujegyei kezdetben még megvannak, de villámgyorsan visszafejlõdnek. Beállnak a nyájba, vastag irhát növesztenek, de töretlenül hiszik, hogy egy szép napon majd rehabilitálják õket.

GorillaA jogfolytonos gorilla (Juszticia badi maki)

Féltéglával veri a mellét a jogfolytonos gorilla, akinek mindig igaza van. Egyébként lírikus, romantikus alkat, szívbéli bánatában így dalol:

Származása, élõhelye: A többszörösen módosított fajelmélet szerint, az igazi - árja - jogfolytonos gorilla magától King Kongtól származik. Megilleti minden õsi juss, vagy legalább 10 ezer forint névértékû kárpótlási jegy.
Ismérvei, sajátosságai: Mostanában gyakorta lép szószékre a jogfolytnos gorilla, paragrafusokat citál, és a félmúltban véghez vitt hõstetteit ecseteli. Szép hosszú földi pálya adatott neki - kortársainak zöme már jobb létre szenderült -, így aztán övé a túlélõk privilégiuma, az a páratlan lehetõség, hogy az eseményeket, a saját szemszögébõl, a saját emlékezetébõl idézze fel.
Szaporodása: Ha elõadódtak is hálószoba- és bodzabokorbeli kudarcai, a jogfolytonos gorilla igen szapora. Törvényes és törvénytelen utódainak se szeri, se száma. Szétszéledtek, de arról könnyen felismerhetõk, hogy mindenütt a saját jogaikat és mások kötelességeit hangsúlyozzák.

- A következõ számban folytatjuk.-