Kávéházi írót ajánlunk:

"Sárkányt eregetett, és azon törte a fejét, hogy lehetne olyan sárkányt csinálni, amire ráülhetne az ember" ...majd beült egy moziba, és azon törte a fejét... Merthogy "ez a marha volt közöttünk az egyetlen zseni" - írja Kosztolányi Dezsõ. "Úgy használnak engem - írta Karinthy -, mint a krumplit elõször Európába, virágomat és gyümölcsömet (humor és vicc) tépik, a gyökérgumómat (filozófiám) eldobják."

Karinthy "gumóját" mi is fogyasztjuk, hisz igen nagy a tápértéke, így az Art'húr Alapítvány kiadásában megjelent Karinthy Frigyes: A gép hazudik címû, filmes írásaiból álló könyve.

Ára: 495 Ft (10 darab felett kedvezmény).
Megrendelhetõ postai utánvéttel Marschalkó Eszternél a következõ címen:
2072 Zsámbék
Mányi út 46
T: 06 23 342 312
Kapható az Odeonban, a Toldi mozi könyvesboltjában, s a Kultúrbarlangban (Erzsébet krt.15).

Óriások vállára állni nem szégyen, hisz kitekintésünk látótere növekszik. S jelen óriásunk egy irányba néz: "Nem az a kérdés, mennyi ideig élünk, hanem az, hogy az adott idõ alatt mennyit éltünk." "Az emberek rosszul mérik az idõt, egyetlen mérték van, az átélés sebessége... A valóság mindig jelenvaló, egyetlen pillanat a valóság, örökkétartó egyetlen pillanat."

Karinthy Frigyestõl ajánlatunk még az Internet Elektronikus Könyvtárból szabadon lehívható Betegek és bolondok címû novellagyûjteménye: gopher://mek.iif.hu/hh/porta/szint/human/szepirod/karinthy/betegek

Köszönet e project vezetõjének Marschalkó Eszternek.
Segítségeinek: Farkas Zsófiának, Hazslinszky Ákosnak, Ritter Tibornak.
A kötet szerkesztését Nagy Csaba végezte.
Köszönet a Szolamil Rt.-nek és a Magyar Mozgókép Alapítványnak.

A könyvhéten már árulták, huszon-valahány fogyott, a könyvpavilonosok csak bizományba vesznek át könyvet. A Filmmúzeumba is vittünk, gondolván arra, hogy a mozi közönsége potenciális vásárló. A mozi vezetõje elmondta, hogy pénztár ablakba kitett, bizományi árusításban ott lévõ Filmvilág címû lap 20 darabjából 1 darabot vásároltak mindössze. Szép kis elõjel.
A terjesztõk egy része azt kifogásolta, hogy miért nem színes a borító. Ugye a Karinthyt olvasók nem ilyenek. A kiskegyedes szakácskönyv blõdlik, a rózsaszín romanticsni vircsaftok nagyobb biznisznek számítanak.
Nem tudom, a tisztességes szándékot az üzletivel nehéz egyeztetni, a könyvpiac kívülrõl áttekinthetetlen, a könyvek drágák (még a nagy példányszámú uram-bátyám dotált könyveké is). Kossuth Védegyletén felnõve zavarban van a kultúr elkötelezettségem.

Tisztelettel: Jóna Dávid /jdave@zsktf.hu/